Udvendig isolering

Hvis du har en ældre bolig, hvor isoleringen i ydrevæggene trænger til en grundig overhaling, så kan det være en rigtig god idé at overveje udvendig isolering af ydrevæggene. Dette er den mest effektive form for isolering, men skal dog også bruges med omtanke, da den ændre husets udseende. Det ændrede udseende på husets skyldes logisk nok, at huset får en ny facade. Det er derfor ikke oplagt til alle boliger.

Hvornår er udvendig isolering en mulighed?

Udvendig isolering er blevet meget populært på ældre hus, hvor facaden trænger til en generel opdatering. Det er dermed ikke en god løsning på huse, hvor man gerne vil beholde facadens udseende – dette kan for eksempel være ved en smuk, gammel landejendom, hvor man gerne vil beholde den landlige stil. Hvis du overvejer udvendig isolering, skal du derfor inddrage i dine overvejelser, at du ændrer kraftigt på husets udseende. Nogle ældre huse har ligeledes et meget lille tagudhæng. I disse tilfælde er udvendig isolering heller ikke en god idé, da ydremuren bliver bredere, hvilket vil sige, at taget ikke længere kan dække.

Hvis dit hus ikke er velegnet til udvendig isolering af ydremurene på grund af en af de førnævnte årsager, så er der heldigvis alternativer. Helt overordnet findes der tre muligheder – udvendig isolering, indvendig isolering og hulmursisolering. Du kan eventuelt undersøge de to sidste former for isolering, hvor udvendig isolering ikke er mulig.

Hvorfor vælge udvendig isolering?

Umiddelbart virker det ikke attraktivt at skulle lave større udseendemæssige indgreb på sin bolig, men hvis facaden alligevel skal moderniseres, så kan man lige så godt kombinere det med udvendig isolering. Samtidig så slipper man også for en masse rod, som man typisk vil opleve ved indvendig isolering, hvor der er rigtigt meget oprydningsarbejde bagefter.  Endeligt så er udvendig isolering ufatteligt effektiv og samtidig kan udvendig isolering løse eventuelle fugtproblemer i facaden på et hus.

Hvor effektiv er udvendig isolering?

Hvor effektiv isolering er, er naturligvis afhængig af, hvor tykt et lag isolerende materiale, som du kan tilføje. Dette vil ofte blive begrænset af overvejelser om husets udseende. Bliver det isolerende lagt for tykt, så kan det have en stor effekt på huset. For eksempel kan det komme til at virke mørkt, fordi der bliver meget dybe vindueskarme.

Hvis du overvejer udvendig isolering, bør du tage kontakt med en fagmand. Han vil være i stand til at vurdere dit hus, og fortælle dig hvordan du på optimal vis balancere husets udseende med et effektivt lag af isolerende materialer.

Ligeledes skal du også overveje, hvad den nye facade skal være lavet af. Her kan du enten vælge en pudset facade eller beklædning, der for eksempel kan være lavet af træ. Dette er naturligvis afhængigt af personlig smag, men der er også prisforskelle, som du skal overveje først. Når du får lavet en udvendig isolering af husets ydrevægge er det vigtigt, at du indhenter tilbud fra forskellige håndværkere. Der kan være store prisforskelle, og det er dumt at betale for meget. Sørg desuden for at arbejdet bliver kontrolleret af en sagkyndig, når det er færdigudført. Det er yderst vigtigt, at arbejdet bliver udført med omhu, så det er ikke noget, som du selv skal forsøge dig med.