Trænger huset til et nyt tag?

Mange tage kan holde i rigtig mange år, men de bliver til sidst gerne lidt træt og slidt at se på. Men hvordan er det lige, det der med at skulle lægge et nyt tag, hvad er reglerne for det og er det en god ide? Vi giver dig her nogle ting du skal huske, inden du går i gang med at lægge et nyt tag.

Undersøg lovgivningen inden

Som noget af det første, skal du altid tjekke reglerne for nye tage. Der kan være regler i din kommune og i dit lokalområde for hvad du må og ikke må, når det gælder helt nye tage. Der er i nogle kommuner regler for, at der skal være en bestemt type tagbelægning eller om taget skal se ud på en bestemt måde. Det er en rigtig god ide, at undersøge lokalplanerne for om dit hus skulle ligge i et bevaringsværdigt område, eller om bare at huset i sig selv er bevaringsværdigt. Er huset bevaringsværdigt, gælder der nogle helt særlige regler og det er ikke sikkert at du kan få lov til at renovere huset på den måde du gerne vil. Derfor er det en god ide at kontakte din kommune inden du går i gang. Nogle gange skal du også have en byggetilladelse af kommunen. Det gælder især hvis du skal bygge taget anderledes end det var før. F.eks. hvis du skal have en kvist på taget eller hvis taget skal hæves lidt i højden, så du får højere til loftet indvendigt. Du skal også tænke over om dit tag vil komme til at genere dine naboer. Der er en kvinde der gik i retten mod naboen, fordi naboen havde et glaseret tag der gav genskin, som generede hende. Det vandt hun på, så tænk over om dit nye tag kommer til at påvirke andre, for det kan blive en dyr ekstra regning at skulle renovere hele dit nye tag.

Find de rigtige materialer

Når du har undersøgt reglerne for, hvad du må og hvad du ikke må, så skal du i gang med at finde ud af hvilke materialer, som der skal bruges. Hvilken type belægning vil du gerne have på dit hus? Det er en god ide lige at tænke over hvilken type hus du bor i, inden du går ud og vælger din yndlings belægning. For hvad nu hvis den belægning du bedst kan lide, slet ikke passer til det hus du bor i. Så er det jo nok en god ide at vælge en anden belægning der gør. Du skal også tænke over om du skal have et tungt eller let tag. Har dit hus i forvejen et tegltag, så kan du sagtens vælge at lægge et nyt tegltag på igen. Men har dit hus i forvejen et let tag, så er det nok ikke så god en ide at lægge et tegltag, som er langt tungere end det oprindelige tag. Det kan betyde at du kan risikere at huset ikke kan bære taget og det braser sammen. Er du i tvivl så tag en specialist med på råd, når du skal til at købe materialerne, for de ved hvad der kan lade sig gøre for lige netop dit hus. Kunne du godt tænke dig et tegltag, men kan huset ikke holde til det, så kan du vælge at få lagt en stålfacade, som minder om et tegltag, men er langt lettere.

En god investering

Et nyt tag er en rigtig god investering, da tage generelt har en holdbarhed på 40+ år. Dit hus vil stige i værdi og hvis du en dag skal sælge huset, vil du kunne få mere for det end hvad du gav, hvis altså markedet selvfølgelig er i vækst. Vælger du et tag der passer til resten af området, vil dit hus’ værdi også stige, fordi det passer naturligt ind i omgivelserne. Når nu du er i gang med at investere i dit hus, for at øge værdien, kan du også gå ud og investere i hårde hvidevarer.