Det skal du være opmærksom på, når du skal købe hus

Er du nået til den del af dit liv, hvor du eller, hvor dig og din kæreste skal til at købe et hus? I så fald bør du gennemgå denne artikel. Her vil vi gennemgå opmærksomhedspunkter, både af forskellige ting på selve huset men også opmærksomhedspunkter i form af din økonomi.

Som du nok har hørt rigtig mange gange igennem dit liv, er forberedelse en vigtig faktor. Forberedelse er også vigtig, faktisk alfa omega, her når du skal ud og købe drømmehuset! Først og fremmest bør du fokusere på din økonomi, for at finde ud af hvad du eller i har råd til at sætte jer i.

Økonomi

Som du nok ved, er økonomien hovedfaktoren for at virkeliggøre at din drømmebolig bliver til en realitet. Dermed er det også vigtig at du har styr på din økonomi. Her gælder det både, at du har styr på dine indtægter, men også din jobsituation og sikkerheden i den. Ydermere bør du også have en fornemmelse af hvad dine udgifter er. Altså, hvor meget bruger du til hobby, rejser, mad osv. Som ofte afhænger størrelsen af beløbet som du kan låne, med din månedsløn og ikke mindst dit tilhørende rådighedsbeløb samt din gældsfaktor. Rådighedsbeløbet er det der er tilbage på lønkontoen efter alle de faste udgifter som forsikringer, bilen osv. Er betalt. Altså det der er tilbage til hygge og sjov som biografture, mad osv. Gældsfaktoren er et nøgletal som banken bruger til at finde din kreditværdighed. Man beregner gældsfaktoren ved at dividere den totale gæld, altså ALLE dine lån med din bruttoindkomst. Jo lavere gældsfaktoren er, desto bedre mulighed vil du have for at få et lån.
Som hovedregel siges det, at gældsfaktoren maksimalt må være:
3,5 x husstandens indkomst før skat for ejerbolig
1,75 x husstandens indkomst før skat for andelsbolig, hvis der altså er god økonomi i andelsboligforeningen.
Står man måske en den situation, at man har en meget robust formue har realkreditselskaber og banker også mulighed for at fravige for vejledningernes retningslinjer. Har du allerede fundet drømmehuset, kan du sammenligne og finde det bedste boliglån på Monni.dk. I det du skal kigge efter forskellige låneaftaler er der dog også ting du skal kigge efter. Den nemmeste måde at vurdere og sammenligne låneaftaler er, at kigge efter det der hedder ÅOP, altså de årlige omkostninger i procent. Her bør du vide, at jo lavere ÅOP er desto bedre og billigere er lånet for dig. I det du sammenligner skal du dog huske at se ÅOP iforhold til størrelsen på lånet og ikke mindst den løbetid lånet skal afbetales over.
Står du med spørgsmålet om hvor du låner pengene bedst bør du kende din muligheder. Først og billigst er realkreditlån som er et lån til meget lave renter. Typisk kan man låne 80% af boligens værdi med et realkreditlån. De sidste 20% bør du betale så meget du kan af selv og ellers tage et banklån til resterende. Retningslinjerne til finansiering af boligen siger: Realkreditlån 80% – Banklån 15 % – Egen udbetaling 5 %.

Opmærksomhed på huset!

I dette afsnit vil vi kort gennemgå nogle af de ting du bør tjekke når du er ude og kigge på din (måske) kommende drømmebolig. Først og fremmest bør du tjekke om det er en forurenet grund! Tjek Danmarks miljøportal om grunden er forurenet – Det kan koste flere hundrede tusinde at rense… Når du så er ude og se huset bør du kigge på taget, fugt, mulighed for oversvømmelse og ikke mindst kloakeringen.
Taget er nemt at se standen på. Så læs tilstandsrapporten og vurder om du syntes det stemmer overens med det du ser. Skal taget skiftes, løber det som oftest hurtigt om i et par hundredetusinde kroner. Det næste punkt, fugt, er også alfa omega, da du ellers kan blive en af ofrene for at købe et sminket lig, hvilket kan være fatalt og smadre din økonomi. Hvis der er en kælder bør du derfor tjekke for fugt i kælderen. Fugt i kælderen kan resultere i skader på husets materialer og kan forårsage skimmelsvamp. Det næste sted du bør tjekke efter fugt er på badeværelset. Kig efter løse fliser, revnede eller dårlige fuger eller misfarvning på vægge eller på loftet.
Mulighed for oversvømmelse tjekker du ved at kigge på om jorden skråner ind imod huset. Gør den det skal du sikre dig det sidste punkt som også er kloakeringen. Er kloakeringen ikke lavet tilfredsstillende kan et skybrud hurtigt resultere i oversvømmelse, hvilket så kan resultere i fugtskader, hvilket så resultere i reparationer, hvilket resultere i mange udgifter for dig som boligejer.

Igennem denne artikel håbes det, at du har fået indsigt i forskellige opmærksomhedspunkter! HUSK -vær grundig og forbered dig godt inden boligen vælges og købes! Held og lykke med dit boligkøb!